İktisat Araştırmaları Dergisi, eski adıyla Marmara İktisat Dergisi, konusunda uzman yerli ve yabancı araştırmacıların çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, maliye ve ekonometri alanları dahil iktisadın tüm alanlarına ilişkin teorik ve uygulamalı araştırma makalelerini yayınlamayı hedeflemektedir.
İktisat Araştırmaları Dergisi, Marmara Üniversitesi tarafından yılda iki kez yayın yapan kapalı çift hakem sürecine sahip akademik bir dergidir. İktisat Araştırmaları Dergisi sayılarına ücretsiz olarak web adresinden erişilebilir. Dergimiz 2017 yılı ikinci sayısından itibaren American Economic Association bünyesindeki ECONLIT endeksi tarafından taranmaktadır. İktisat Araştırmaları Dergisi makale gönderimi ya da basımı için herhangi bir ücret talep etmemektedir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Sayfa Yapısı
Kenar Boşlukları: Alt, Üst, Sağ, Sol: 2 cm
Cilt payı: Cilt payı: 0,5 cm Cilt payı yeri: Sol
Kağıt Boyutu: Özel boyut; Genişlik: 16 cm Yükseklik: 24 cm
Düzen: Tek ve çift sayfalarda farklı Üstbilgi: 1,2 cm Altbilgi: 1,2 cm
Yazı Karakteri
Ana Başlık: Tamamı BÜYÜK harf. Times New Roman, 12 punto, Kalın(Bold), ortalanmış. Paragraf aralıkları; Önce: 6 nk, Sonra: 6 nk. Satır aralığı; 1,5 satır Girinti; yok.
Diğer Başlıklar: Sadece ilk harfi BÜYÜK karakter. Times New Roman, 11 punto, Kalın(Bold), sola dayalı ve numaralandırılmış. Paragraf aralıkları; Önce: 3 nk, Sonra: 3 nk. Satır aralığı; 1,5 satır Girinti; Özel; İlk satır; 1,25 cm.
Yazar Bilgisi: Soyadı BÜYÜK harf. Times New Roman, 11 punto, Kalın(Bold), sağa dayalı. Paragraf aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 0 nk. Satır aralığı; Tek Girinti; yok.
Özet metni: Türkçe ve İngilizce (Abstract başlığı ile) Times New Roman, 10 punto, İtalik, İki yana yaslanmış. Paragraf aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk. Satır aralığı; Tek Girinti; Özel; İlk satır; 1,25 cm.
Anahtar kelimeler: Türkçe özet metninin altına Türkçe “Anahtar Kelimeler” başlığı (sadece başlık bold) ile İngilizce özet metninin altına İngilizce “Keywords” başlığı (sadece başlık bold) ile. Times New Roman, 10 punto, İtalik, İki yana yaslanmış. Paragraf aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk. Satır aralığı; Tek Girinti; Özel; İlk satır; 1,25 cm.
JEL Sınıflaması: Anahtar kelimelerin altına “JEL Sınıflaması” başlığı ile, İngilizce anahtar kelimelerin altına “JEL Classification” başlığı ile. Times New Roman, 10 punto, İtalik. Paragraf aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk. Satır aralığı; Tek Girinti; Özel; İlk satır; 1,25 cm.
Asıl metin: Times New Roman, 10 punto, İki yana yaslanmış. Paragraf aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk. Satır aralığı; Tek Girinti; Özel; İlk satır; 1,25 cm.
Dipnot: Times New Roman, 9 punto, İki yana yaslanmış. Paragraf aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 3 nk. Satır aralığı; Tek Girinti; yok.
Kaynakça: Times New Roman, 10 punto, İki yana yaslanmış. Paragraf aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk. Satır aralığı; Tek Girinti; Özel; Asılı; 1,25 cm.
YAZIM KURALLARI
Teslim ve Gönderim
Makale dergi yazışma adresine e-posta ile gönderilmelidir.
Makale: Genel Özellikler
Makale başlığı sayfa ortalanarak yazılacaktır.
Yazar adı, yazara ait kişisel bilgilere yer verilmeksizin makalenin başlığı altına sağa yaslatılarak yazılacaktır.
Yazara ait kişisel bilgiler ve yazarın elektronik posta adresi, ilk sayfada sayfa altı dipnot olarak verilecektir.
Makale başlığı ve yazar adından sonra makalenin amacını, kullanılan yöntemleri ve çalışmada yer alan hususları kısaca belirten 50 ilâ 300 kelime arası Türkçe ve İngilizce özet metni yer alacaktır. Özet metninin hemen altında makaleye ilişkin anahtar kelimeler yer alacaktır. Ardından makalenin konusunun dâhil olduğu üç karakterli “JEL Sınıflaması” yer alacaktır. Bir makale birden çok JEL sınıfına ilişkin olabilir. Çalışmalarda en az 3 JEL sınıflaması bulunmalıdır.
Makalede Giriş bölümü yer alacak ve bu bölümde çalışmanın yapılmasındaki önem ve konu hakkındaki literatür çalışmalarının genel bir değerlendirmesi yapılacaktır.
Dergimize gönderilen makalelerin 25 sayfayı aşmayacak şekilde tasarlanması beklenmektedir.
Makalenin Bölümleri
Makalenin bölümlerinin çalışma içeriği dikkate alınarak konu başlıklarına göre bölüm ve alt-başlıklara ayrılarak ondalık sisteme göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Dipnot ve Kaynak Gösterme
Dipnotlar sayfa altında yer alacaktır. Kaynak göstermede APA referans sistemi kullanılmalıdır.
Tablo, Grafik ve Şekiller
Tablo, grafik ve şekiller her bölümde ve eklerde ayrı ayrı numaralandırılır. Tablo, grafik ve şekil adları numarasının hemen yanına yazılır. Adların yazıldığı satır ile alttaki gösterim arasında yarım satır boşluk bırakılır. Adın bir satırdan uzun olması halinde tek satır arasında boşluk olmayacaktır. Tablo, grafik ve şekillerin alt sınırından sonra boşluk bırakılmadan kaynak gösterim yazısı verilir. Kaynak gösterimi tablo, grafik veya şekil altında "Kaynak: ......." gösterimi ile yapılır. Genel olarak ince çizgi kullanılması uygundur (3/4 pt). Tabloların ilk satır ve sütunları ile grafiklerin eksenlerinde yer alan değişkenlerin adları koyu yazılmalıdır. Bütün tablo, grafik ve şekiller, metinde ilk sözü edilen yere mümkün olduğunca yakın olmalıdır.
Dergimize gönderilen makaleler Publication Manual of the American Psychological Association, Sixth Edition (APA elkitabı) elkitabında tarif edilen kuralları takip etmelidir. (Ayrıca bakınız)
Teknik Özellikler ve Yazım Kuralları için tıklayınız.
Etik ilkeler ve kurallar ‘Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics - COPE (https://publicationethics.org/)) yönergesine göre hazırlanmış, yazarların, dergi editörünün ve hakemlerin etik sorumluluk ve görevleri aşağıdaki gibi verilmiştir.
Yazarlar
İktisat Araştırmaları Dergisi, konusunda uzman yerli ve yabancı araştırmacıların çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, maliye ve ekonometri alanları dahil iktisadın tüm alanlarına ilişkin teorik ve uygulamalı özgün araştırma makalelerini kabul etmektedir.
Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklar yazım kılavuzuna uygun ve etik ilkeler doğrultusunda gösterilmelidir.
Yazarlar, başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri makalelerini İktisat Araştırmaları Dergisi'ne (Journal of Research in Economics) göndermemelidir.
Ampirik çalışmaları olan yazarlar, talep edildiği takdirde hakemlere, editöre ve yayın kuruluna kullandıkları verileri sunmaya hazır olmalıdır. Yazarlar, verilerin kullanım haklarına, araştırma ile ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
Yazarların yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmalarıyla ilgili bir yanlışı fark etmeleri durumunda, dergi editörünü bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar ekleme/çıkartma işlemleri talep edilmemelidir.
ÜAK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nin 2. bölüm 4. Maddesi'nde "Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler" belirtilmiştir. Yazarlar, burada belirtilen hususlara uymakla yükümlüdür.
Etik ilkeleri ihlali durumunda yazarın kurumu ile iletişime geçilecek ve makale reddedilecektir.
Etik kurula ilişkin bilgilendirmeler için “Etik Kurul İzni” sayfasını incelemek ve gereğini yerine getirmek yazarların etik sorumluluğundadır. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar şunlardır: Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar.
Editörler
Editör yazarlar arasında hiçbir ayrım yapmadan objektif ve adil bir şekilde hareket etmek, etik ihlali durumunda, derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli işlemleri uygulamakla yükümlüdür.
Geniş bir hakem havuzu ile makalelerin yansız değerlendirilmesi sağlamak editörlerin görev ve sorumluluğundadır.
Editörler, bilimsel yaklaşımında sorun olduğu gözlemlenen makaleleri hakem süreci başlatmadan reddetme yetkisine sahiptir.
Hakem sürecinden önce her makale Turnitin üzerinden kontrol edilir. Benzerlik oranı % 20'nin üzerinde olan makaleler yazarlara iade edilir.
Hakemler
Makalelerin değerlendirme süreci, kör hakemlik sistemine tabidir. Yazarlar hakemlerin, hakemler de yazarların kimlikleri hakkında bilgi sahibi olamaz.
Çift kapalı hakem sürecinde bir red ve bir kabul alan makalenin değerlendirilmesinde, editör tarafından gerekli görüldüğünde üçüncü bir hakeme başvurulabilir.
Hakemler, gizlilik ve tarafsızlık ilkesine uymalı, değerlendirdikleri makalelerden elde ettikleri bilgileri kişisel çıkarları için kullanmamalıdır.
Yayın Politikası
İktisat Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan makaleler için yazar(lar)a telif ücreti ödenmez.
İktisat Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan makaleler ile ilgili her türlü yasal sorumluluk yazar(lar)a aittir.
İktisat Araştırmaları Dergisi, gönderilen makaleleri yayımlama, yayımlamama ve düzeltme yapma hakkına sahiptir.
Telif Hakkı Devir Formu makale kabul edildikten sonra editöre posta veya eposta yoluyla gönderilmelidir.
Article submission/process management is free.
Journal of Research in Economics is licensed under Creative Commons ATTRIBUTION-NONCOMMERCIAL-SHAREALIKE 4.0 INTERNATIONAL License (CC BY-NC-SA 4.0)
JORE is indexed in